Experți
EDITORIAL // Destabilizarea postelectorală a Republicii Moldova un scenariu exern
 13 Octombrie 2020 11:16  3432
Noile evoluții geopolitice din regiune duc la ideea că reprezentanții Uniunii Europene vor face tot posibilul pentru ca Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale de la Chișinău.  

Marea Britanie și Ucraina au semnat pe data de 8 octombrie, la Londra, un Acord de parteneriat strategic, politic și de liber schimb care simbolizează ieșirea statului ucrainean de sub umbrela Uniunii Europene și apropierea ei de alt pol de putere – documentul oferă plusuri pentru ambele părți semnatare, în condițiile Brexit și cele referitoare la dead-end-ul Parteneriatului Estic. De aici.

 

Cel de al doilea eveniment politic ține de anunțata construcție a magistralei rutiere și feroviare Gdansk – Constanța, care devine primul mare proiect al Intermarium. Proiectul a fost anunțat, vineri, 9 octombrie, de către   ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite.De aici.

 

Cele două evenimente arată că, în regiune, Uniunea Europeană este prinsă pe picior greșit. Ceea ce duce la ideea că jocurile electorale moldovenești urcă, brusc, sus de tot pe agenda oficialilor UE.

Nu că ele ar fi lipsit de pe agenda Partidului Popular European. De aici vien și afirmația făcută de consultantul politic român, Cristian Hrițuc, referitoare la lobby-ul reprezentanților partenerilor de dezvoltare în favoarea Maiei Sandu, favorita Partidului Populatr European. De aici.

 

Alegerile prezidențiale din Moldova au fost/sunt influențate de actorii străini. Nu că Republica Moldova ar fi buricul pământului. Mai degrabă este vorba de greutatea pe care o are în plan regional, unde poate fi folosită ca monedă de schimb.

Între timp, pe 8 octombrie, Curtea Constituțională a decis că ONG-urile moldovenești pot presta servicii comerciale către partidele politice. Ceea ce deschide o adevărată Cutie a Pandorei în condițiile în care mai mai multe organizații de acest tip sunt afiliate unor structuri ale Partidului Popular European.

Surse din cadrul Serviciului de Informații și Securitate au confirmat veridicitatea informațiai apărute pe canalelede Telegram referitoare la coordonarea campaniei electorale a Maiei Sandu de către reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați în Republica Moldova.

Eșecul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar fi un avantaj în favoarea euroscepticilor. Dar și o confirmare că politica externă multivectorială adoptată de statul moldovean în ultima perioadă este corectă.

De aici și apariția în spațiul public moldovenesc a scenariilor referitoare la posibila dezstabilizarea postelectorală.

 ___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion  

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice