Politicieni
Sergiu Sîrbu la sesiunea anuală a AP OSCE: Republica Moldova va continua să respecte angajamentele internaționale
 11 Iulie 2018 18:00  3187
 Republica Moldova va continua să respecte toate angajamentele internaționale și să dea dovadă că este un partener de încredere și un factor de stabilitate regională. Declarația a fost făcută de Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, în cadrul dezbaterilor generale de ieri a sesiunii OSCE, găzduite de Bundestagul german.

”Progresele realizate în cadrul negocierilor în problema transnistreană nu ar fi fost posibile fără o voință politică puternică din partea Moldovei. Vom pleda în continuare pentru demararea discuţiilor pe marginea chestiunilor din „coşul trei” de pe agenda de negocieri în formatul „5+2” privind elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Sîrbu.

Șeful delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară a OSCE a exprimat gratitudine țărilor care au votat, în sesiunea plenară a OSCE, cele trei amendamente referitoare la Republica Moldova, și anume soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al țării și transformarea misiunii de pacificare într-una civilă cu mandat internațional.

Sergiu Sîrbu a adresat invitația în adresa membrilor AP OSCE de a participa la monitorizarea apropiatelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

Pe parcursul zilei de ieri, a avut loc a ultima reuniune a Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice și securitate din cadrul sesiunii anuale a AP OSCE. În cadrul ședinței au fost aleși Președintele și Vicepreședinții Comitetului, precum și Raportorul general.

Totodată, în marja sesiunii au fost organizate o serie de evenimente suplimentare pe diverse tematici. Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la evenimentul organizat de delegația suedeză cu tema: ”Digitalizarea și observarea alegerilor: cum poate fi desfășurată observarea alegerilor, atunci când sunt utilizate noi tehnologii”. În cadrul acestui eveniment s-a discutat despre noile tehnologii electorale și modalitățile de monitorizare a scrutinului electoral în diverse tari. Șeful delegației Sergiu Sîrbu a purtat discuții cu Șeful Departamentului Alegeri al BIDDO/ OSCE, Alexander Shlyk.

Cea de-a 27-a sesiune a AP OSCE a avut loc în perioada 7 – 11 iulie 2018, fiind găzduit de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an a avut genericul ”Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Din componența delegației conduse de șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu au făcut parte deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian. Sesiunea anuală a AP OSCE a reunit pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?