Partide
Judecătorii condamnă linșajul mediatic la care îi supune presa afiliată lui Andrei Năstase
 27 Iunie 2018 15:04  3283
Judecătoria Chișinău, sediul Centru condamnă linșajul mediatic la care sunt supuși magistrați moldoveni, după invalidarea alegerilor din 3 iunie. Campania de denigrare este orchestrată de instituțiile de presă afiliate liderului PPDA, Andrei Năstase.

”Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru își exprimă regretul profund referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor, bazate pe faptele și argumentele expuse într-o hotărâre judecătorească”, se conține într-un comunicat al instituției.  ”În acest context, Judecătoria Chișinău, sediul Centru statuează atitudinea fermă a magistraților împotriva linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea și desconsiderarea autorității judecătorești”, consideră magistrații.
În același comunicat, judecătorii explică modul în care a fost luată această decizie complicată.
”Legiuitorul a prevăzut necesitatea verificării legalității alegerilor (care este într-adevăr un pilon de bază al democrației într-un stat de drept) de către instanța de judecată, anume cu scopul identificării încălcărilor și sancționării acestora prin invalidarea alegerilor. Asemenea prevederi există în multe state ale lumii, inclusiv și ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent, în acest sens, poate servi chiar anularea turului II al alegerilor prezidențiale din Austria în iulie 2016, fapt care a fost necesar în legătură cu încălcările constatate de către instanța de judecată”, se conține în comunicatul citat.
În opinia magistraților, respectul fașă de lege este un principiu fundamental într-un stat de drept. «Într-un Stat de drept, respectul față de lege este o datorie morală a fiecărui cetățean, în primul rând, iar abia în al doilea rând este o măsură de constrângere, pedeapsă. Academicianul român, Nicolae Iorga a spus: ”A pedepsi trebuie să însemne întotdeauna a îndrepta.” Prin urmare, respectarea legii fără excepții este necesară într-o societate democratică pentru a îndrepta erorile, a preveni încălcările viitoare, a stopa abuzurile. Respectul față de lege trebuie învățat și trebuie exersat, în așa fel încât acest respect să devină deprindere», consideră judecătorii.

 
Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Hariton 27 Iunie 2018 16:27
0 (0)
Pai daca Nastase a distrus imaginea justitiei, pe cand singur este vinovat in actiunile lui.
realist 27 Iunie 2018 18:23
0 (0)
Nastase are mai multa presa ca Plahotniuc, si asta deja devine foarte evident
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%