Experți
EDITORIAL // Tabloidul Bild manipulează
 24 Iunie 2021 19:00  4061
Lectura articolului din tabloidul german Bild privind așa numitele investiții făcute de Rusia în campania prezidențială a lui I. Dodon relevă ideea de bază ce se vrea a fi indusă cu privire la scena politică moldovenească: Maia Sandu este victima tehnologiilor politice rusești și toți ceilalți actori sunt niște complici plătiți să acționeze împotriva ei. 

Structura și ideea ce se desprinde din articol dezvăluie un material elaborat în stilul consacrat  pentru genul propagandistic și diversionist. Se operează cu cifre aparent exacte și fapte prezentate ca fiind certe, fără însă ca acestea să fie demonstrate cu probe reale.

 

Ce ține de sumele menționate, autorul articolului le prezintă cu o nonșalanță de parcă ar fi stat la discuție nemijlocit cu contabilul responsabil de alocarea banilor. Sigur, este posibil ca încrederea autorului în cifrele enunțate să fie cauzată de efectul oglinzii, adică să le fi estimat în baza sumelor alocate de guvernul german pentru campania prezidențială a Maiei Sandu.

 

Nu partea cu banii este însă relevantă, ci faptul că se încearcă imacularea Maiei Sandu prin imaginarea luptei acesteia cu alte forțe politice care chipurile n-ar avea altă treabă decât să-i facă rău dânsei. Maia Sandu ar fi reprezentanta forțelor binelui și toți cei care îi creează probleme, indiferent de orientare politică, sunt forțele răului plătiți din banii Moscovei. Aceasta este cheia articolului.

 

Una din fațetele construcției desenate de tabloid o constituie și ceea ce la noi s-a vehiculat cu privire la așa numitele partide spoiler de pe segmentul de dreapta al electoratului, care cică ar fi fost create cu scopul de a deturna alegătorii Maiei Sandu și ai partidului PAS păstorit de ea.

 

Este la suprafață că tabloul prezentat de Bild este unul manipulator, dat fiind că lucrurile sunt exact pe dos. Pe segmentul de drepta, de bine de rău, partidele existente se manifestă aproximativ așa cum sunt, deși fără mult talent, dar în sensul în care și-au declarat intențiile.

 

În schimb, se vede cu ochiul liber că tot ce înseamnă agentură rusă în Republica Moldova lucrează de zor în beneficiul Maiei Sandu și al PAS-ului. Și nu doar atât, căci deja la etapa campaniei electorale se fac eforturi mediatice pentru a pregăti alianța Maiei Sandu și a PAS-ului cu partidul prorus al lui Renato Usatîi. La rândul său, Maia Sandu a făcut tot ce este posibil pentru a-și etala loialitatea față de Moscova.

 

În ceea ce privește definirea partidelor spoiler, am afirmat și reiterez din nou: în raport cu segmentul unionist al alegătorilor, estimat cam la cifra de 30%, dar și în raport cu segmentul mai larg pro-european, Maia Sandu și PAS sunt elemente spoiler care distorsionează și viciază scena politică moldovenească.

 

Așadar, Bild se înscrie în corul numeros de speculanți și ne servește o porție de manipulare ordinară urmărind să mascheze un fapt tot mai geru de ascuns, anume că Maia Sandu nu este victima uneltirilor forțelor răului, ci ea însăși este produsul unei conspirații girate de D. Kozak.

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice