Experți
EDITORIAL // Prezența Maiei Sandu în politica moldovenească înseamnă doar creșteri de prețuri
 28 Aprilie 2021 17:00  4076
Ca orice cetățean merg și eu în fiecare zi la magazinul alimentar. Și observ că prețurile au crescut. Nu doar că au crescut, ci au crescut foarte tare. Și nu știu cum se face că moldovenii sunt impasibili la treaba asta. Îi interesează doar alegerile anticipate, nu și propriul buzunar. O fi păpând mană și miere de la albinuța Maia și calitatea vieții lor nu depinde de raportul între salarii și prețurile de pe raft...

Am spus de mai multe ori că un lider politic cu formație profesională de profil economic ar fi trebuit să spună măcar ceva la tema asta. PIB, o viziune economică în ceea ce privește Republica Molodva, politici economice, prețuri etc. Se flutură cu diploma de la Harvard, dar care este utilitatea acestei diplome dacă nu vorbești nimic despre economie și nivel de trai.

Sigur, realitatea cu studiile Maiei Sandu este alta, căci dânsa este de fapt o banală absolventă la ASEM și are câteva luni de master la Harvard de categoria a treia, adică pentru țările în curs de dezvoltare. Dar, chiar și așa, ar fi fost cazul să cunoască câteva noțiuni elementare în materie de economie. Nimic. Maia Sandu nu scoate un cuvânt despre prețuri, așa cum refuză să vorbească despre problemele reale ale oamenilor în general.

De fapt, de ce ar trebui să ne uimească. Cât a fost ministru al educației Maia Sandu nu a spus un vorbă despre majorarea salariilor angajaților din învățământ. În schimb a închis instituții școlare și a redus orele la materii importante cum ar fi limba engleză, de exsmplu.

În momentul în care a devenit prim-ministru, primul lucru pe care l-a făcut Maia Sandu a fost să crească taxele și impozitele, prețurile la serviciile și mărfurile de bază.

Acum, când a devenit Președinte, iarăși nu a vorbit măcar în aluzii cu privire la aceleași teme cum ar fi politicile fiscale, prețuri, problemele sociale. Nimic. A fost cică în vizită la un market alimentar pentru o ședință foto de campanie de publicitate. Despre prețuri n-a comentat. Are habar cu cât au crescut? A văzut-o cineva pe Maia Sandu să convoace Consiliul suprem de securitate pe tema creșterii vertiginoase a prețurilor?... Maia Sandu vorbște obsesiv și neîncetat doar de alegeri anticipate.  

Iar alegerile anticipate cu un guvern interimar și cu o pandemie care strâmtează economia provoacă vid de autoritate și criză pentru o perioadă de timp ce va mai dura cel puțin încă o jumătate de an.

În lipsa autorității și a mesajelor în domeniul economic, în lipsa preocupării pentru problemele economice, în condițiile unei incertitudini privind puterea politică pe un termen suficient de mare, este explicabil ca în economie și comerț să se întâmple fenomene cum ar fi creșterea prețurilor.

Și așa se face că prezența Maiei Sandu în politica moldovenească înseamnă doar revoluție, luptă politică interminabilă și creșteri de prețuri. Nimic mai mult. Economie, PIB, nivel de trai, salarii și prețuri nu există pentru Maia Sandu.

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice