Experți
EDITORIAL // Ce poate să însemne o Europă geopolitică pentru Republica Moldova
 22 Februarie 2020 13:00  3330
Se pare că Uniunea Europeană contractează boala discuțiilor despre geopolitică. În timp ce moldovenii promovează conceptul ”politicii externe echilibrate” și prieteniei ”atît cu Vestul cît și cu Estul”, în încercarea de a scăpa de prinsoarea geopolitică, Bruxellesul merge pe contrasens și renunța progresiv la politica axată pe valori în favoarea unor abordări geopolitice, bazate pe politica puterii. Am fost mereu învățați de europeni să ocolim geopolitica pentru că e o chestiune care ne depășește și ne sărăcește. Lăsați geopolitica, făceți-vă temele pentru acasă – spuneau ei. În momentul în care am început să dăm ascultării acestor sfaturi, vedem că europenii au luat-o într-o altă direcție – geopolitica devine singura lor preocupare, unica lor obsesie.

Deșteptarea geopolitică a Uniunii Europene

Intențiile UE privind adoptarea unei atitudini mai ferme în relațiile internaționale au început să fie anunțate chiar de noii lideri ai Comisiei Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbește despre o ”Comisie cu adevărat geopolitică”, iar Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borell, susține că ” UE trebuie să însușească limbajul puterii”. Aceste afirmații au stîrnit o discuție întreagă pe paginile unor reviste cu susținerea unor puncte de vedere diametral opuse fără a se cunoaște o definiție exactă a ceea ce înseamnă o Uniune Europeană geopolitică.

Cererea pentru o Europă mai geopolitică decurge din schimbarea climatului internațional și articularea pretențiilor de superputere ale SUA, Chinei și Rusiei. Marile puteri ale lumii încep să revină la abordările mai vechi în termeni de ”sfere de influență”, ”zone tampon”, expansionism, protecționism, militarism etc. În aceste condiții, UE este prinsă pe picior greșit deoarece ea vorbește lumii într-un limbaj moralist, legalist, și universalist. Această stare evidentă de off side în care este surprinsă UE o obligă să se gîndească la schimbare.

Ce poate să însemne o Europă geopolitică

Din această cauză, mai mulți politicieni europeni și eurocrați au cerut o reevaluare a politicilor europene în favoarea afirmării unui egoism politic european din ce în ce mai pregnant. În termeni concreți asta ar putea să însemne schimbări majore atît în politica internă a UE cît și în cea externă. Pe plan intern, o Uniune geopolitică va însemna consolidarea tandemului franco-german ca lider al integrării, o geometrie variabilă cu reducerea ponderii statelor mici și mijlocii și întărirea pilonului de securitate prin exploatarea poziției fruntașe a Franței. Pe plan extern, UE va începe să se implice mai hotărît în soluționarea problemelor regionale, jucînd un rol din ce în ce mai vizibil în Libia, Siria, Ucraina, Orientul Mijlociu.

Evident, o asemenea abordare va cere o nouă viziune în ceea ce privește politice de extindere a UE. Europa va avea o politică de vecinătate mai agresivă cu o implicare mai energică în treburile interne ale statelor Parteneriatului Estic. Probabil, un rol special îl vor juca în acest context ”condiționalitățile politice” care vor fi folosite ca arme de vulnerabilizare a statelor vecine și de îngenunchere a lor sub pretexte aparent nobile de promovare a statului de drept.

Ne mișcăm greu dar sigur spre o Europă a mușchilor amenințător arcuiți

Sigur, asemenea perspective nu cadrează deocamdată cu posibilitățile reale ale UE, aflată într-o vizibilă cădere de formă și măcinată de frămîntări interne. Această stare de ”plictiseală europeană” face ca mulți experți să se opună unor asemenea deziderate pe motiv că singurul avantaj comparativ al UE în raport cu alte superputeri ar fi liberalismul tolerant și supranaționalismul rafinat. Potrivit acestora, UE trebuie să rămînă ceea ce a fost gîndit de întemeietori – un spațiu al păcii care se extinde datorită propriei fascinații bazate pe succese economice sau în termeni funcționaliști – datorită efectului de spillover.

Și, totuși, vedem că Uniunea Europeană nu va putea să reziste mult timp tentației de a practica jocul geopolitic care va însemna în primul rînd promovarea unei politici mai agresive în zona vecinătății apropiate în ideea de a contesta dreptul la supremație a liderilor din regiune – SUA, Rusia, Turcia. Europenii sînt încă șovăitori în a spune ce instrumente au de gînd să folosească pentru a-și defini poziția globală în termeni geopolitici. Unii experți susțin că primul pas ar trebui să fie introducerea cursului de geopolitică la universitățile de pe continent ca o contrapondere pentru cursul de buna guvernare. Deși o asemenea abordare trădează multă naivitate ea ne spune un singur lucru – Uniunea Europeană s-a săturat să fie lăudată pentru suplețe managerială; ea tînjește după o musculatură de atlet de pe podiumurile bodybuilding-ului.

Ar putea să devină UE o amenințare pentru Moldova?

Pentru Moldova o Europă geopolitică reprezintă mai curînd o amenințare. În mentalul nostru colectiv Uniunea Europeană apărea pînă nu demult sub forma unui alt fel de spațiu, opus expansionismului rusesc. Această iluzie că europenii nu ne vor răul ci doar binele derivă din celebrele sintagme - ”bățul și zăhărelul” și ”condiționalitate politică”. Potrivit acestei tactici Moldova e un spațiu subdezvoltat care trebuie readus pe drumul cel bun – dacă va fi cooperantă țara noastră va primi titlul de ”poveste de succes” și va avea parte de rîuri de lapte; dacă nu – atunci va fi supusă unei proceduri de corecție mult mai aspre.

Practica geopolitică cere aplicarea mult mai frecventă a muștruluirilor disciplinare severe în detrimentul zăhărelului. Mai mult decît atît, se schimbă și sensul misiunii europene în zonele adiacente –în loc să fie modernizate, statele vecine urmează să fie îngenuncheate, în loc să fie atrase într-un spațiu al valorilor comune și integrate în comunitatea europeană, statele din  Balcanii de Vest, Europa de Est și Caucazul de Sud trebuie să fie dresate, uniformizate și aplatizate pentru a elimina orice potențial destabilizator, orice capacitate de aliere cu potențialii concurenți ai UE. Din partener, UE se transformă treptat într-un găligan cu bîta în mînă.

Da oare n-am intrat deja în era unei Europe geopolitice?

Mulți cetățeni moldoveni ar putea să se întrebe dacă nu cumva deja sîntem martorii schimbării la față a Uniunii Europene în direcția unei agresivități mai mari și a  unei tot mai ostentative flexări a bicepșilor. Coalizarea demonstrativă cu partidele de dreapta, practicarea candidă a standardelor duble, sesiunile tot mai frecvente de disciplinare a Moldovei și moralizarea continuă a liderilor politici sînt practici care au șters definitiv imaginea unei Europe bonome și bine intenționate cu dare de mînă. Europa pare să fie din ce în ce mai încruntată, fluturînd agitată o biciușcă în direcția vecinilor.

E adevărat că acest comportament încă n-a fost conștientizat ca atare, fiind mai curînd un reflex spontan, o iritație neanticipată provocată de ignoranța și încăpăținarea vecinilor inadaptabili. În plus, Europa deseori nu este capabilă să evalueze impactul geopolitic al propriilor acțiuni. În acest sens, e binecunoscută replica fostului Ambasador al UE în Moldova, Pirkka Tapiola care, întrebat fiind dacă nu cumva UE a acționat geopolitic în Moldova a răspuns – Noi credeam că nu acționăm geopolitic dar rezultatul a fost unul geopolitic.

Asumarea conștientă a unui comportament geopolitic va însemna însă o altă conduită. Europa nu va mai irosi timpul cu discursuri educative ci va recurge mult mai hotărît la politica sancțiunilor. Acest lucru, de altfel, îi este deja cerut de partidele noastre de opoziție. Menajamentele diplomatice, precauțiile democratice vor fi înlăturape pentru a da frîu liber politicii de putere.

Hotarul identitar dintre Europa și Rusia se va șterge treptat. Vom avea de ales între doi zdrahoni. Fără principii și fără valori.

Autor:  Corneliu Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%