Electorala
Promo-LEX atenţionează asupra unor probleme care rămân nesoluţionate pentru alegerile locale
 16 August 2019 11:00  3120
Asociaţia Promo-LEX a lansat Misiunea de Observare (MO) a Alegerilor Locale Generale şi Parlamentare noi din 20 octombrie 2019, făcând public şi primul Raport ce vizează rezultatul monitorizării perioadei inter-electorale dar şi pre-electorale cuprinsă între 18 iunie – 14 august 2019.

Primul Raport al Promo-LEX conţine constatările şi tendinţele principale specifice perioadei preelectorale/electorale pentru alegerile din 20 octombrie 2019.

Deşi perioada pre-electorală a fost marcată de incertitudini privind data organizării alegerilor locale generale, principiul stabilităţii dreptului electoral, în esenţă, a fost respectat. Totuşi Promo-LEX consideră că aprobarea în lectură finală şi eventuala intrare în vigoare a proiectului de lege nr. 36 din data  de 29.03.2019 pentru modificarea unor acte legislative la început de perioadă electorală pentru alegerile locale, poate crea incertitudini şi dificultăţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Promo-LEX  atenţionează şi asupra problemelor importante care rămân nesoluţionate în contextul alegerilor locale: lipsa unui mecanism legal de prevenire a „migraţiei artificiale a alegătorilor”, regimul de vot al alegătorilor fără domiciliu şi reşedinţă, respectarea prevederilor Codului electoral de către organele electorale în contextul utilizării certificatelor pentru drept de vot de către alegători etc.

În continuare, legislaţia îi tratează inegal şi pe candidaţii independenţi, comparativ cu cei desemnaţi de partide politice şi blocuri electorale, impunându-i doar pe ei să colecteze semnături în liste de subscripţie, se mai spune în raport.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%