Politicieni
Primarii vor putea numi viceprimarii fără votul consilierilor locali
 15 August 2019 15:00  3052
Președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor, iar viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului. Parlamentul a aprobat astăzi, în lectura doua, modificări la Legea privind administrația publică locală.

Astfel, a fost anulată prevederea potrivit căreia președintele raionului putea fi ales din afară, fără să fi participat în campanie electorală, ceea ce însemna că nu dispunea de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală. Totuși, în funcția de vicepreședinte va putea fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

Totodată, potrivit noii legi, viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizie a consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie va fi exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliu sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul va numi sau elibera din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

„Este extrem de important ca anume primarul să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el. În caz contrar, instituția de viceprimar se transformă în una formală, generatoare de conflicte și fără a contribui la eficiența actului guvernamental la nivel local”, precizează autorii modificărilor aprobate astăzi în Parlament.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%