Politicieni
ANI a verificat declarațiile de avere și interese personale a 400 de judecători
 13 August 2019 13:00  3062
Declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 a circa 400 de judecători au fost verificate de Autoritatea Națională de Integritate. Inspectorii de integritate au verificat dacă aceștia și-au depus declarațiile în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut.

În rezultat, s-a stabilit că 8 judecători au completat declarația pentru 2018 tardiv, adică după 31 martie, în privința lor fiind inițiate cauze contravenționale. Totodată, verificările prealabile i-au determinat pe inspectori să se autosesizeze în 24 de situații, la moment, inițiindu-se 6 controale aprofundate ale averilor și intereselor personale.

Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a mai arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea în mare parte corespund cerințelor, un mare neajuns este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață.

Aceste observații ale inspectorilor de integritate vor sta la baza propunerilor de modificare a legislației în ceea ce privește modul de declarare a valorii bunurilor, așa încât să fie declarate cifre care corespund realității.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%