Geopolitica
Cancelarul german Angela Merkel împlineşte azi 65 de ani
 17 Iulie 2019 14:00  3104
Cancelarul german Angela Merkel împlineşte miercuri, 17 iulie, 65 de ani. Fizician de profesie, este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania şi a fost aleasă, în mai multe rânduri, drept cea mai puternică femeie din lume.

 

Angela Dorothea Merkel, pe numele de domişoară Kasner, s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, în Republica Federală Germania, într-o familie modestă. Tatăl,  Horst Kasner, era pastor luteran, iar mama, Herlind Kasner, născută Jentzsch, era profesoară de latină şi engleză.

Interesant este că în tinereţe, atunci când a aplicat pentru un job la oficiul guvernamental de presă al Germaniei, a fost respinsă deoarece din fişa sa medicală reieşea că are tensiunea prea mare, iar acest job stresant era considerat prea riscant pentru o femeie cu astfel de probleme de sănătate.

Merkel a fost comparată deseori cu „Doamna de fier” a Angliei, Margaret Thatcher, petru hotărârea de care a dat dovadă în întreaga sa carieră politică, dar şi pentru stilul său de conducere autoritar.

În anul 2014, Angela Merkel a fost aleasă de Forbes, din nou, cea mai puternică (influentă) femeie din lume. Merkel se află pentru a 10-a oară în acest top anual, de nu mai puţin de 9 ori fiind pe primul loc, din cele 11 ediţii ale clasamentului.

În iunie şi iulie 2019, Merkel a oferit opiniei publice motive de îngrijorare, după ce afost surprinsă în crize de tremurat, în cadrul unor momente oficiale. Merkel a pus primul incident pe seama deshidratării, ulterior afirmând că lumea nu are de ce să se îngrijoreze, declarând că se simte foarte bine.

În cei 14 ani de când a ajuns la conducerea Germaniei, Angela Merkel a consolidat poziția țării sale drept una dintre principalele puteri din Europa, fiind declarată în repetate rânduri cea mai puternică femeie din lume. În vremurile care au urmat referendumului privind Brexitul, dar și alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, Merkel și-a întărit poziția, chiar dacă s-a confruntat și încă se mai confruntă cu o revoltă pe plan intern, din cauza politicii sale față de migranți.

În mandatul lui Merkel, economia germană a trecut relativ bine peste criză, ţara sa a menţinut o realaţie bazată pe încredere atât cu SUA cât şi cu Rusia (principalul partener economic al Germaniei), dar şi-a consolidat şi statutul de pilon principal al Uniunii Europene, iar Angela este considerată „de facto” liderul UE, astfel că deciziile ei influnţează nu numai viaţa celor 82 de milioane de germani, ci viaţa tuturor celor peste 500 de milioane de cetăţeni ai comunităţii europene.

 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%