Geopolitica
Dezbateri în Parlamentul European: Vor conta schimbările reale produse în Moldova
 17 Iulie 2019 13:00  2934
Situaţia Republicii Moldova a fost dezbătură în plenul Parlamentului European, în cadrul şedinţei de ieri. Mai mulţi eurodeputaţi, 19 la număr, conform eurodeputatului Traian Băsescu, au luat cuvântul la acest subiect.

Şefa diplomaţiei de la Bruxelles, Federica Mogherini a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susţine R. Moldova. Ea s-a referit inclusiv la deblocarea asistenţei macro-financiare.

„Problema Republicii Moldova este că nu ştie care îi este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în UE mai devreme sau mai târziu, atunci când va fi pregătită. Moldova e o ţară aflată în zona gri şi niciun politician din R. Moldova nu poate spune românilor din R. Moldova care e viitorul acestei ţări, aflată între Ucraina, transnistria controlată de Rusia şi frontiera Uniunii Europene. Concluzie: Daţi perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp”, a declarat Traian Băsescu.

Eurodeputatul francez Thiery Mariani a sugerat că UE ar trebui să continue şi chiar să sporească ajutorul acordat Republicii Moldova, inclusiv ajutorul financiar:

„Trebuie să dăm un orizont european Republicii Moldova. Moldova nu este în UE, dar toţi cetăţenii R. Moldova pot să vină pentru că vecinul său istoric a fost foarte generos cu paşapoarte româneşti. Este timpul ca Europa să aibă un program adevărat de ajutare a acestei ţări”.

Cum putem ajuta acest Guvern? În primul rând, deblocând cât de curând asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro. Guvernul Republicii Moldova este dispus să îndeplinească toate condiţiile. Iar, în al doilea rând, prin cât mai multe vizite în Republica Moldova. Doamnă Înalt Reprezentant, vă solicit să mergeţi cât de curând în Republica Moldova să spuneţi cetăţenilor Republicii Moldova că suntem alături de ei şi să le vorbiţi despre beneficiile concrete ale apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputatul Siegrfried Mureşan.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%